Korzyści i wyzwania związane z migracją projektów do chmury - Przybylik, Dominika (Benefits and Challenges Associated with Project Migration to Cloud Computing, 2024)
Artykuł dotyczy coraz popularniejszego zjawiska, jakim jest migracja projektów do chmury obliczeniowej. Celem opracowania jest przedstawienie korzyści oferowanych przez to rozwiązanie, a także identyfikacja wyzwań, jakie w związku z nim napotykają przedsiębiorstwa. W niniejszym artykule ukazano charakterystyczne elementy chmury oraz wyróżniono różnego rodzaju modele, na jakie ze względu na swój charakter bądź potrzeby może zdecydować się organizacja. Przedstawiono najważniejsze zdaniem autorki korzyści i wyzwania, z jakimi wiąże się przenoszenie projektów do takiego środowiska, a następnie dokonano oceny opisanych elementów. Metodą badawczą wykorzystaną w prezentowanym artykule była analiza literatury przedmiotu, a także wywiad swobodny z osobą mającą doświadczenie w badanym obszarze.
Przybylik, D. (2024). Korzyści i wyzwania związane z migracją projektów do chmury. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska, M. Wąsowicz (red.), Współczesne wyzwania zarządzania projektami (s. 53-65). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: chmura obliczeniowa; migracja projektów; projekt; projekty informatyczne; cloud; cloud transformation; project; IT projects