Wykorzystanie wybranych parametrów i wskaźników finansowych w zarządzaniu projektami - Skoczylas, Piotr (The Use of Selected Financial Parameters and Indicators in Project Management, 2024)
Prezentowany artykuł omawia wpływ parametryzacji danych na jakość zarządzania projektami. Podkreśla, jak istotne jest zarządzanie projektami dla sprawnego działania organizacji. Zwraca uwagę, że parametryzacja danych wspomaga procesy zarządzania projektami, umożliwiając skuteczne planowanie, realizację i monitorowanie. Parametryzacja danych obejmuje organizowanie informacji w sposób umożliwiający ich skuteczne wykorzystanie. W artykule omówione zostały kluczowe wskaźniki finansowe, takie jak WACC, BEP i NPV, które przedstawiono jako przykłady parametrów wykorzystywanych w zarządzaniu projektami. Wskazano również wybrane narzędzia, które pomagają w wizualizacji i planowaniu projektów, wspierają monitorowanie postępów, identyfikację krytycznych ścieżek oraz zarządzanie czasem i zasobami. Przedstawiono wyniki badań jakościowych przeprowadzonych w trzech przedsiębiorstwach z różnych branż. W artykule omówiono także wyzwania związane z wdrożeniem parametryzacji danych, takie jak integracja systemów, bezpieczeństwo danych i zaangażowanie pracowników. Tematyka poruszana w artykule jest ważna i aktualna, ponieważ w literaturze przedmiotu zagadnienie jest słabo opisane.
Skoczylas, P. (2024). Wykorzystanie wybranych parametrów i wskaźników finansowych w zarządzaniu projektami. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska, M. Wąsowicz (red.), Współczesne wyzwania zarządzania projektami (s. 66-79). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: parametryzacja danych; zarządzanie projektami; jakość w projekcie; efektywność operacyjna; data parameterization; project management; project quality; operational efficiency