Charakterystyki zapłonu i spalania węgla kamiennego - Rybak, Wiesław (Politechnika Wrocławska, 1981)
W pracy przedstawiono próbę wyodrębnienia i opisania zjawisk dominujących w łańcuchu przemian fizykochemicznych, od których zależy przebieg procesu spalania węgla. Posługując się metodą badania spalania pojedynczej cząstki węglowej, eksperymentalnie wyznaczano podstawowe wielkości charakteryzujące zapłon i spalanie węgla: czas indukcji zapłonu, czas spalania pozostałości koksowej i części lotnych, temperaturę krytyczną zapłonu oraz szybkość spalania. Badano jaki wpływ na charakterystyki zapłonu i spalania ma typ węgla i rodzaj odmiany petrograficznej, średnica ziarna oraz temperatura otoczenia. Następnie na podstawie danych doświadczalnych i nieskomplikowanej analizy matematycznej procesów fizykochemicznych, oceniano znaczenie podstawowych zjawisk fizycznych i chemicznych występujących w czasie zapłonu i spalania węgla.
Keywords: spalanie węgla; zapłon termiczny