User Interface Description Languages for Content Generation on Heterogenous Devices - Jankowska, Bożena (Języki opisujące interfejs użytkownika służące do generowania treści dla różnych typów urządzeń, 2005)
Ewolucja jaka miała miejsce w ostatnich latach w dziedzinie systemów telefonii komórkowej, rosnąca popularność urządzeń mobilnych oraz coraz większe wymagania użytkowników odnośnie dostępu do informacji przyczyniły się do gwałtownego rozwoju metod pozwalających na dostarczanie danych niezależnie od typu urządzenia. Z lamusa dawno zapomnianych metod wyciągnięto między innymi koncepcję języków opisujących interfejs użytkownika (ang. UIDL), które nieoczekiwanie znalazły szerokie zastosowanie w generowaniu treści niezależnie od rodzaju urządzenia. Niniejsza publikacja opisuje najbardziej popularne języki typu UIDL oraz oferuje ich analizę porównawczą.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1081, s. 31-41