Spis treści [Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / red. A. Grześkowiak, P. Peternek. - Wrocław, 2024] - Grześkowiak, Alicja. Redakcja; Peternek, Piotr. Redakcja (Debiuty studenckie. Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach, 2024)
[Najnowszy zeszyt pt. Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach składa się z 12 artykułów autorstwa studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu przedstawiających wyniki bardzo różnorodnych obszarowo badań, lecz mających wspólny element, którym jest wykorzystanie metod ilościowych. Użyte metodyki sięgają od klasycznych analiz obejmujących statystyki opisowe poprzez podejścia wielowymiarowe, takie jak analiza skupień czy modele ekonometryczne, aż po zastosowanie metod uczenia maszynowego. Autorzy zastosowali te metody w analizie różnych aspektów życia społecznego i gospodarczego – rozpatrywano aktywność turystyczną, zaufanie społeczne, styl życia, jakość służby zdrowia czy dostępność transportu. Trzy prace poświęcone zostały rynkowi nieruchomości, a dziewięć opracowań bardziej szczegółowym zagadnieniom, takim jak notowania kryptowalut, jakość zarządzania funduszami unijnymi, rynek książki w Polsce czy wycena piłkarzy.] z zapowiedzi
s. 194
Keywords: metody ilościowe; analiza skupień; efekty kalendarzowe; model Random Forest; modelowanie ekonometryczne