Analiza atrakcyjności rynku lokali mieszkalnych w województwie mazowieckim - Meller, Łukasz (Analysis of the Attractiveness of the Housing Market in the Masovian Voivodeship, 2024)
Wybór miejsca zamieszkania to dylemat, z którym musi się zmierzyć każda osoba. Ostateczna decyzja o wyborze miejsca lokalu mieszkalnego ma wpływ na nasze codzienne życie i dlatego powinna być dobrze przemyślana. Artykuł skupia się na analizie rynku nieruchomości mieszkaniowych w jednym z najbardziej rozwiniętych regionów Polski. Celem artykułu jest zbadanie atrakcyjności rynku lokali mieszkalnych w powiatach województwa mazowieckiego. Przeprowadzone badania mają za zadanie pomóc potencjalnemu nabywcy nieruchomości mieszkalnej w województwie mazowieckim wybrać odpowiednie miejsce zamieszkania. Scharakteryzowano czynniki wpływające na atrakcyjność rynku lokali mieszkalnych oraz wskazano powiaty o podobnej atrakcyjności za pomocą analizy głównych składowych. Powiaty leżące blisko Warszawy odznaczają się zazwyczaj lepszą sytuacją na rynku nieruchomości. Płock i Siedlce można uznać za atrakcyjne miejsce dla osób chcących zamieszkać w innym mieście województwa mazowieckiego niż Warszawa.
Cytuj za: Meller, Ł. (2024). Analiza atrakcyjności rynku lokali mieszkalnych w województwie mazowieckim. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 115-128). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: analiza głównych składowych; analiza atrakcyjności; rynek nieruchomości mieszkaniowych; Mazowieckie, województwo; principal component analysis; analysis of the attractiveness; residential real estate market; Masovian Voivodeship