Analiza jakości zarządzania budżetami i funduszami unijnymi w województwach w Polsce w 2020 roku - Mikołajczyk, Julia (Analysis of the Quality of Budget Management and EU Funds in Voivodeships in Poland in 2020, 2024)
Celem badania jest przeprowadzenie wielowymiarowej analizy porównawczej (WAP) jakości zarządzania budżetem i funduszami unijnymi w szesnastu jednostkach samorządu terytorialnego w Polsce w roku 2020. WAP służy, m.in. do wykrywania prawidłowości w zbiorowościach. Analiza ta pozwoli zidentyfikować te województwa, które najlepiej zarządzają swoim budżetem, oraz te, które radzą sobie pod tym względem najgorzej. W opracowaniu przeanalizowano rolę wydatków i przychodów z wyszczególnieniem funduszy unijnych w budżetach województw. Ponadto celem jest zbadanie zależności pomiędzy analizowanymi zmiennymi oraz redukcja wymiarowości zbioru danych. Analizę wykonano z wykorzystaniem kilku metod, w tym miar zależności i analizy składowych głównych (PCA). Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że pomiędzy badanymi zmiennymi występują zależności, a ich strukturę przedstawiono za pomocą trzech składowych głównych. Najlepiej wykorzystującym swój budżet województwem okazało się dolnośląskie, które w 2020 roku otrzymało najwięcej środków unijnych, zaś najgorzej wypadło mazowieckie. Zidentyfikowano również województwa, w których zarządzanie budżetem nie okazało się tak efektywne, jak można by się spodziewać. Wśród takich regionów znalazło się, m.in. województwo lubelskie, które posiada największe zadłużenie w Polsce.
Cytuj za: Mikołajczak, J. (2024). Analiza jakości zarządzania budżetami i funduszami unijnymi w województwach w Polsce w 2020 roku. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 129-145). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: budżet województwa; zarządzanie budżetem; analiza głównych składowych; analiza zależności; fundusze europejskie; voivodeship budget; management of budgets; principal component analysis; correlation analysis; EU funds