Analiza jakości systemów ochrony zdrowia w państwach Unii Europejskiej - Wobalis, Julia (Analysis of the Quality of Health Care Systems in European Union Countries, 2024)
Dostęp do wysokiej jakości opieki zdrowotnej jest prawem każdego obywatela Unii Europejskiej. Istnieją jednak różnice między krajami w zakresie jakości systemów ochrony zdrowia a ich finansowaniem. Działania Unii Europejskiej umożliwiają koordynację współpracy państw, monitorowanie efektów i przyspieszenie poprawy jakości opieki zdrowotnej. W artykule porównano systemy opieki zdrowotnej w krajach członkowskich UE z wykorzystaniem metod porządkowania liniowego. Za pomocą analizy skupień pogrupowano je w klasy na podstawie podobieństw w wybranych zmiennych dotyczących jakości systemu ochrony zdrowia. W celu lepszego zrozumienia tematu, w pracy zawarto również opis wskaźników wykorzystywanych do oceny jakości usług ochrony zdrowia i wnioski pochodzące z badań wykorzystujących te wskaźniki.
Cytuj za: Wobalis, J. (2024) Analiza jakości systemów ochrony zdrowia w państwach Unii Europejskiej. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 179-194). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: porządkowanie liniowe; analiza skupień; ochrona zdrowia; linear ordering; cluster analysis; health care