Opodatkowanie dochodów osób fizycznych w wybranych krajach - Łakomiak, Aleksandra; Łakomiak, Izabela (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Monografia przedstawia porównanie zasad opodatkowania dochodów osób fizycznych uzyskiwanych z pracy w Polsce, w Republice Federalnej Niemiec oraz w Wielkiej Brytanii. W opracowaniu scharakteryzowano systemy podatkowe, społeczne aspekty pracy, pozapłacowe świadczenia pracownicze i rodzaje potrąceń zmniejszających podstawę obliczania zobowiązań wobec państwa. Opisano również międzynarodowe konwencje mające wpływ na wprowadzenie do obrotu prawnego bilateralnych umów międzynarodowych, w tym umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których założeniem jest, aby podatnicy będący rezydentami jednego z państw byli objęci ochroną przed podwójnym opodatkowaniem. Omówiono także zasady opodatkowania dochodów z najmu, z prowadzonej działalności gospodarczej i z udziału w programach motywacyjnych w formie akcji. Opracowanie jest przeznaczona dla prawników, ponieważ przedstawia trzy typy wykształconych na świecie systemów podatkowych oraz zasady opodatkowania dochodów osób fizycznych osiągniętych z m.in. pracy, wynajmu czy wykonywanej działalności gospodarczej w Polsce, w Anglii i w Niemczech, w tym stosowanie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania. Monografia będzie również przydatna dla ekonomistów i księgowych, gdyż przedstawia zasady naliczania wynagrodzeń i ich obciążeń w trzech krajach. Wyjaśnia istotę pozapłacowych świadczeń pracowniczych oraz programów motywacyjnych realizowanych w formie akcji. Książka zainteresuje także zarządzających, pracowników działów zasobów ludzkich i przedsiębiorców możliwymi formami zatrudniania i powierzania wykonywania pracy oraz ich organizacyjno-podatkowymi skutkami.] z zapowiedzi
s. 164
Keywords: system podatkowy; podatek dochodowy; podwójne opodatkowanie; pozapłacowe świadczenia pracownicze; naliczanie wynagrodzeń