ISO 9004 – uniwersalne wytyczne dotyczące doskonałości biznesowej - Rogala, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Doskonałość biznesowa (business excellence) jest koncepcją wywodzącą się z nurtu zarządzania jakością i dotyczy nie tylko organizacji komercyjnych, ale znajduje także zastosowanie w organizacjach publicznych. W ostatnich kilkudziesięciu latach powstało wiele modeli i narzędzi, które są z powodzeniem stosowane przez różnego rodzaju organizacje na całym świecie. Warto nadmienić, że koncepcja ta nie jest zarezerwowana dla wielkich organizacji – również małe i średnie przedsiębiorstwa i instytucje mogą inspirować się w swoim działaniu wskazówkami modeli doskonałości. Doskonałość biznesowa to całościowe podejście, integrujące takie elementy, jak zwiększanie satysfakcji klientów, poprawianie wyników działalności, optymalizacja procesów oraz zrównoważony rozwój. Monografia „Doskonałość biznesowa – istota i modele” przybliża ideę oraz charakteryzuje wybrane modele doskonałości biznesowej. Autorzy zdecydowali o uwzględnieniu tych modeli, które – ich zdaniem – mają najszersze zastosowanie w organizacjach działających w Europie i dobrze ilustrują wielość podejść do zagadnienia doskonałości. Ostatnia część monografii jest poświęcona znaczeniu zaangażowania pracowników oraz technologii w budowaniu doskonałych organizacji. Monografia powstała z myślą o praktykach i teoretykach zarządzania, działających w sferze zarówno prywatnej, jak i publicznej.] z zapowiedzi
Cytuj jako: Rogala, P. (2024). ISO 9004 – uniwersalne wytyczne dotyczące doskonałości biznesowej. W: P. Rogala, J. Martusewicz i A. Wierzbic (red.), Doskonałość biznesowa – istota i modele (s. 71-81). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: doskonałość biznesowa; business excellence; model EFQM; ISO 9004; Common Assessment Framework