Prawa pacjenta w dobie epidemii COVID-19 - Marchwat, Daria (Patient rights during the COVID-19 pandemic, 2024)
Pojawienie się na świecie nowej, szybko rozprzestrzeniającej się i wysoce zaraźliwej choroby zakaźnej wywołało poczucie globalnego zagrożenia i wyzwoliło znaczący niepokój wśród ludzi na całym świecie. Wraz z rozwojem epidemii pojawił się szereg pytań o funkcjonowanie państwa w nowych – pandemicznych warunkach. Epidemia COVID-19 dotknęła praktycznie wszystkich sfer życia społecznego i gałęzi gospodarki, wprowadzając tym samym konieczność dostosowania się do nowej rzeczywistości, w której funkcjonuje wiele zakazów i ograniczeń, stanowiła ona również bezprecedensowe wyzwanie dla systemów opieki zdrowotnej na całym świecie. Wraz z rozwojem epidemii, stale zwiększającą się liczbą zachorowań i hospitalizacji pojawiły się obawy o wydolność systemu ochrony zdrowia, doszło też do obnażenia obszarów wymagających działań zmierzających w kierunku ich poprawy.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 51(2)/2024, s. 11-20
Keywords: prawa pacjenta; pandemia; koronawirus; ochrona zdrowia; naruszenie praw pacjenta; system opieki zdrowotnej; dostęp do leczenia; telemedycyna