Ewaluacja prototypu aplikacji o emocjach z uwzględnieniem psychologii kognitywnej oraz User Experience - Bauer, Julia (Evaluation of an Emotion Application Prototype Including Cognitive Psychology and User Experience, 2024)
Rosnący trend wśród społeczeństwa dotyczący dbania o zdrowie psychiczne prowadzi do powstawania coraz większej liczby interaktywnych narzędzi wsparcia. Twórcy aplikacji odpowiadają za zaprojektowanie dobrych produktów, uwzględniających szczególnie doświadczenia użytkowników. W niniejszym artykule przedstawiono część prototypu aplikacji będącej narzędziem wsparcia w identyfikacji emocji. Prototyp powstał na bazie scenariuszy użycia aplikacji. Studium przypadku dotyczyło pierwszego kontaktu użytkownika z aplikacją i jej funkcjonalnością. W celu zbadania użyteczności oraz poziomu zgodności interfejsu z zasadami User Experience i elementami psychologii kognitywnej ekspert ocenił podany prototyp na podstawie heurystyk Nielsena oraz zasad Gestalt. Z analizy eksperckiej wynikło, że interfejs jest wysoce zgodny z heurystykami. Zidentyfikowano również problemy wymagające rozwiązania i braki prototypu, które w przyszłości należy poprawić. Wysoka ocena modelu wskazuje, że już na etapie projektu ma on duży potencjał, aby rozwinąć się do potrzebnego i przyjemnego produktu końcowego. Przeprowadzone badanie potwierdziło, że uwzględnienie aspektów psychologii kognitywnej oraz User Experience przekłada się na realizację użytecznej i przyjaznej dla użytkownika aplikacji.
Bauer, J. (2024). Ewaluacja prototypu aplikacji o emocjach z uwzględnieniem psychologii kognitywnej oraz User Experience. W: H. Dudycz (red.), Informatyka w biznesie (s. 9-22). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: user experience; psychologia kognitywna; projektowanie interakcji; interfejs użytkownika; aplikacja; cognitive psychology; interaction design; user interface; application