Rzeczywistość rozszerzona (Extended Reality) w świadomości społeczeństwa w świetle przeprowadzonych badań empirycznych - Hauke, Małgorzata (Extended Reality (XR) in Public Awareness Resulting from Empirical Research, 2024)
Rzeczywistość rozszerzona – Extended Reality (XR) jest pojęciem obejmującym zarówno rzeczywistość wirtualną (VR), rzeczywistość rozszerzoną (AR), jak i rzeczywistość mieszaną (MR). XR zyskuje na popularności w różnych sektorach, w tym w edukacji, przemyśle, medycynie, rozrywce i marketingu. W artykule opisano każdą z trzech technologii oraz przeanalizowano przykłady do każdej z nich. Następnie, na podstawie badania ankietowego, zbadano świadomość społeczeństwa w zakresie znajomości i wykorzystania rozszerzonej rzeczywistości Extended Reality. Pomimo że u większości ankietowanych nie jest to wiedza dokładna lub specjalistyczna, odpowiedzi zebrane w ankiecie potwierdzają, że społeczeństwo zna, używa lub jest zainteresowane technologiami rzeczywistości wirtualnej, rzeczywistości rozszerzonej oraz rzeczywistości mieszanej.
Hauke, M. (2024). Rzeczywistość rozszerzona (Extended Reality) w świadomości społeczeństwa w świetle przeprowadzonych badań empirycznych. W: H. Dudycz (red.), Informatyka w biznesie (s. 63-78). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: extended reality; rzeczywistość wirtualna; rzeczywistość rozszerzona; rzeczywistość mieszana; świadomość społeczeństwa; virtual reality; augmented reality; mixed reality; public awareness