Empirical Analysis on German Payout Patterns - Júlia Foltínová; Branislav Pacák (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
Artykuł przedstawia badania empiryczne dotyczące modeli wypłat dywidend w odniesieniu do spółek niemieckich. W pierwszej części artykułu przedstawiono syntetycznie rozważania dotyczące różnych teorii związanych z wypłacanymi przez spółki dywidendami. W drugiej części przedstawiono wyniki badań empirycznych weryfikujących hipotezy wynikające z niektórych modeli. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1088, t. 1, s. 165-175