Modelowanie właściwości cieczy jonowych z zastosowaniem empirycznych i nieempirycznych funkcji potencjalnych - Konieczny, Jan (Modeling properties of ionic liquids with empirical and nonempirical potential functions, 2019)
Obliczenia metodą dynamiki molekularnej przy zastosowaniu różnych pól siłowych dla cieczy jonowych nie zawsze dostarczają zgodnych wyników. Celem eliminacji zawsze arbitralnego wyboru empirycznych pól siłowych wygenerowano i zastosowano nowe nieempiryczne funkcje potencjalne dla problematycznych oddziaływań wymiennych uzyskując poprawę wyników dla testowych kompleksów.
Keywords: ciecze jonowe; dynamika molekularna; pola siłowe; nieempiryczne funkcje potencjalne; ionic liquids; molecular dynamics; force fields; nonempirical potential functions