Łańcuch dostaw biomasy drzewnej – wyniki ilościowych badań empirycznych - Kawa, Arkadiusz (The Wood Biomass Supply Chain – Results of a Quantitative Empirical Study, 2024)
Cel: Celem artykułu jest identyfikacja rodzajów biomasy drzewnej występującej w Polsce, jej najczęstszych zastosowań, procesów logistycznych i technologicznych, rodzajów podmiotów mających z nią do czynienia, wymagań dotyczących biomasy drzewnej, a także dostosowania logistyki oraz szans rozwoju łańcucha dostaw biomasy drzewnej. Metodyka: Do osiągnięcia celu zastosowano badania empiryczne, które zostały przeprowadzone w Polsce na próbie 300 respondentów, reprezentujących przemysł drzewny, w szczególności mających do czynienia z biomasą drzewną. Wyniki: Drewno jest uniwersalnym surowcem z wieloma zastosowaniami. Jego zaletą jest możliwość ponownego wykorzystania i recyklingu. Część jest stosowana jako biomasa. Logistyka i technologia przetwarzania biomasy na energię stanowią istotne wyzwania. Implikacje i rekomendacje: Wyniki badań posłużą do opracowania modelu odwrotnego łańcucha dostaw biomasy drzewnej. Model ten wspomoże firmy w ograniczeniu negatywnego wpływu na środowisko poprzez redukcję odpadów, jednocześnie poprawiając efektywność ekonomiczną dzięki optymalizacji tras transportu i oszczędności zasobów. Oryginalność/wartość: Gospodarka biomasy drzewnej jest ważną dziedziną, ale niewiele prowadzonych do tej pory badań ma charakter empiryczny. Przeprowadzone badania są źródłem informacji o łańcuchu dostaw biomasy drzewnej w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 5, s. 57-68
Keywords: łańcuch dostaw; drewno; biomasa; supply chain; wood; biomass