Proekologiczne motywy kierownictwa przedsiębiorstwa w zarządzaniu łańcuchem dostaw – studium przypadku Sikla Polska - Baraniecka, Anna; Jagoda, Agnieszka; Łyszkiewicz-Potaczek, Joanna (Pro-ecological Motives of Management in Supply Chain Management – A Case Study of Sikla Polska, 2024)
Cel: Celem tego artykułu jest analiza motywacji zarządu do podejmowania proekologicznych decyzji w zarządzaniu łańcuchem dostaw na przykładzie Sikla Polska. Metodologia: Badanie rozróżnia motywację wewnętrzną i zewnętrzną wśród zespołu zarządzającego. Badanie obejmuje studium przypadku łańcucha dostaw Sikla Polska, z wykorzystaniem wywiadu z dyrektorem zarządzającym. Wyniki: Analiza ujawnia, że zrozumienie motywacji zespołu zarządzającego jest kluczowe dla skutecznego wdrażania zielonych praktyk w łańcuchach dostaw. Czynniki zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne mogą motywować firmy do podejmowania działań proekologicznych. Łańcuch dostaw Sikla Polska charakteryzuje się znaczącymi inicjatywami ekologicznymi, takimi jak redukcja śladu węglowego, wykorzystanie materiałów nadających się do recyklingu oraz współpraca z dostawcami dbającymi o środowisko. Implikacje i rekomendacje: Wyniki sugerują, że firmy powinny rozpoznawać i wykorzystywać zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne motywacje, aby zwiększyć przyjęcie zrównoważonych praktyk w swoich łańcuchach dostaw. Dostosowane strategie, które uwzględniają te motywacje, mogą prowadzić do bardziej efektywnego i zaangażowanego wdrażania zielonych inicjatyw. Oryginalność/wartość: Opisane badanie dostarcza cennych informacji na temat dwoistej natury motywacji w kontekście podejmowania proekologicznych decyzji w zarządzaniu łańcuchem dostaw. Podkreślono znaczenie czynników zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych, dzięki czemu badanie przyczynia się do głębszego zrozumienia, jak wspierać zrównoważone praktyki w organizacjach. Studium przypadku Sikla Polska oferuje praktyczne przykłady udanych inicjatyw ekologicznych i ich wpływu na zarządzanie łańcuchem dostaw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 5, s. 101-111
Keywords: motywacja kadry kierowniczej; zarządzanie łańcuchem dostaw; zielone zarządzanie; management motivation; green supply chain management; green management