Zasadność wszczęcia przymusowej restrukturyzacji wybranych banków zagranicznych - Drzygaluk, Wiktoria (Justification for Initiating Resolution on the Basis of Selected Foreign Banks, 2024)
Przedmiotem badania jest instytucja przymusowej restrukturyzacji (resolution) oraz określenie zasadności jej zastosowania na przykładzie wybranych banków zagranicznych: Banca delle Marche, Banco Popular Español oraz MKB Bank. Okres badany to lata 2014-2018, w których przeprowadzono resolution w wymienionych podmiotach. Analiza opiera się na przeglądzie dostępnych źródeł celem pogłębienia wiedzy nt. przymusowej restrukturyzacji. Problem badawczy związany jest z zasadnością wszczęcia resolution. W ocenie sensowności rozpoczęcia działań skupiono się na spełnieniu przez bank wymogów unijnych, tj.: zagrożenie upadłością, ochrona interesu publicznego, ochrona środków publicznych, brak możliwości samodzielnej poprawy sytuacji banku. Wykorzystano również kryteria własne: wielkościowe, przyczynowe i czasowe. Wyniki badań wskazują, że nie w każdym podmiocie podjęcie działań było zasadne. Wdrożenie badania wiązało się w tym przypadku z koniecznością sprawdzenia działania tego rozwiązania w mniejszym podmiocie.
Cytuj za: Drzygaluk, W. (2024). Zasadność wszczęcia przymusowej restrukturyzacji na podstawie wybranych banków zagranicznych. W: M. Pauka, T. Słoński (red.), Finanse (s. 9-23). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: przymusowa restrukturyzacja banków; resolution; stabilność finansowa; zagrożenie upadłością; interes publiczny; justification; financial stability; threat of bankruptcy; public interest