Pomoc publiczna dla sektora MŚP podczas pandemii COVID-19 - Harmatny, Pavel (Public Assistance for SME Sector During the COVID-19 Epidemic, 2024)
W niniejszym artykule przeprowadzono analizę roli pomocy publicznej dla sektora MŚP podczas pandemii COVID-19. Celem badawczym było sprawdzenie, czy pomoc publiczna udzielona przedsiębiorstwom z sektora MŚP podczas pandemii COVID-19 była skuteczna i przyczyniła się do stabilizacji sytuacji finansowej. Badanie dotyczyło lat 2019–2021. Pandemia COVID-19 wybuchła w 2019 r., natomiast w Polsce jej szczyt nastąpił w 2020 r. W przedstawianym artykule przeanalizowano pomoc kryzysową, posługując się takimi metodami badawczymi jak przegląd literatury i aktów prawnych oraz analiza statystyczna danych pozyskanych z raportów Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości i Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Badania statystyczne potwierdziły, że udzielona pomoc publiczna przyniosła korzyści dla sektora MŚP, umożliwiając przetrwanie trudnego okresu i adaptację do zmieniających się warunków rynkowych. Pomoc publiczna pomogła małym i średnim przedsiębiorstwom wrócić do wzrostów i rozwoju po pandemii.
Cytuj za: Harmatny, P. (2024). Pomoc publiczna dla sektora MŚP podczas pandemii COVID-19. W: M. Pauka, T. Słoński (red.), Finanse (s. 24-37). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: pomoc publiczna; sektor małych i średnich przedsiębiorstw; sektor MŚP; pandemia COVID-19; małe i średnie przedsiębiorstwa; dotacje publiczne; public assistance; SME sector; COVID-19 pandemic; small- and medium-sezed enterprise sector; public subsidies