Potencjał inwestycji w nieruchomości mieszkaniowe w Polsce jako zabezpieczenia kapitału przed inflacją - Dittmann, Iwona (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[W niniejszym raporcie zaprezentowano częściowe wyniki nowatorskich badań, przeprowadzonych z użyciem czterech prekursorskich mierników stopnia zabezpieczenia kapitału przed inflacją. Zaproponowana metodologia pozwoliła szukać odpowiedzi nie na zero-jedynkowe pytanie o to, czy nieruchomości zabezpieczają kapitał przed inflacją, czy tego nie robią, ale na pytanie, w jakim stopniu inwestycje w nieruchomości chronią kapitał przed utratą siły nabywczej. Potencjał zabezpieczenia przed inflacją został pokazany przez pryzmat trzech scenariuszy: przeciętnego, skrajnie optymistycznego i skrajnie pesymistycznego. Analizę sporządzono dla trzech rodzajów inwestycji na rynku mieszkań. Pierwsza uwzględnia wyłącznie dochody z najmu, druga – wyłącznie zysk kapitałowy wynikający z przyrostu wartości nieruchomości, trzecia zaś – zarówno dochody z najmu, jak i zysk kapitałowy.] z zapowiedzi
s. 35
Keywords: rynek nieruchomości; inflacja; inwestycje; zysk kapitałowy; dochody z najmu