Przystanek kreatywności NEMO – innowacja społeczna dla gmin - Miszczak, Katarzyna (NEMO Creativity Station – social innovation for communes, 2024)
Cel: Termin „innowacje społeczne” pojawia się coraz częściej w kontekście wyzwań nie tylko społecznych, lecz także gospodarczych i przestrzennych. Efekt synergii między społecznymi, ekonomicznymi i technologicznymi wymiarami innowacji jest dostrzegany przez środowiska akademickie, a także przez przedsiębiorców i przedstawicieli samorządów. Celami opracowania są identyfikacja, charakterystyka, ocena i priorytetyzacja determinant implementacji rezultatów projektu „Przystanek kreatywności NEMO – Innowacja społeczna dla gmin”. Metodyka: Przedmiotem badań jest społecznie innowacyjna usługa dedykowana interesariuszom lokalnej przestrzeni publicznej w polskich gminach, promująca zdrowy moralnie i fizycznie styl życia. W artykule wykorzystano głównie metodę opisową, case study oraz benchmarking rozwiązań stosowanych w krajach europejskich. Wyniki: Artykuł przedstawia wyniki analizy wpływu projektu „Przystanek kreatywności NEMO” na rozwój społeczny, gospodarczy i technologiczny polskich gmin. Wskazano, że implementacja tego modelu infrastruktury publicznej może się przyczynić do poprawy jakości życia mieszkańców, promowania zdrowego stylu życia oraz zwiększenia atrakcyjności gmin dla inwestorów i mieszkańców. Ponadto wyniki badań podkreślają znaczenie innowacji społecznych jako katalizatora pozytywnych zmian w samorządach lokalnych. Implikacje i rekomendacje: Analiza wskazuje na konieczność wdrażania innowacyjnych modeli zarządzania przestrzenią publiczną, opartych na partnerstwach międzysektorowych i partycypacyjnym planowaniu. W szczególności rekomenduje się szerokie zaangażowanie interesariuszy (samorządów, biznesu, uczelni i społeczności lokalnych) oraz wykorzystanie instrumentów wsparcia finansowego, w tym funduszy unijnych, w celu skutecznej implementacji projektu NEMO. Oryginalność/wartość: Opracowanie może być wykorzystane w debacie dotyczącej znaczenia innowacji społecznych w zarządzaniu jednostkami samorządu terytorialnego. Projekt NEMO został przedstawiony jako nowatorskie rozwiązanie w zakresie integracji edukacji, rekreacji i rozwoju społecznego, co czyni go unikalnym w kontekście polityki rozwoju lokalnego. Artykuł wskazuje na lukę badawczą dotyczącą wpływu takich inicjatyw na długoterminowy rozwój gmin, co stanowi wartość dodaną dla środowisk akademickich i decydentów publicznych.
Biblioteka Regionalisty = Regional Journal, 2024, Nr 24, s. 62-71
Keywords: Dolny Śląsk