Systemy opodatkowania rolników indywidualnych w wybranych państwach europejskich - Kowalik, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Celem opracowania jest przedstawienie opodatkowania rolnictwa, w szczególności rolników indywidualnych, na podstawie dotychczasowej literatury przedmiotu, a następnie szczegółowa analiza wybranych krajów po kryzysach finansowych i pandemii COVID-19. Ponadto monografia prezentuje różne systemy podatkowe funkcjonujące w rolnictwie wybranych państw pod kątem możliwości przeprowadzenia zmian w polskim rolniczym systemie podatkowym. Praca składa się z dwóch rozdziałów: pierwszy przedstawia porównanie systemów opodatkowania rolnictwa w wybranych krajach, głównie europejskich, a drugi opisuje aktualne systemy opodatkowania (w tym rolnictwa) w Belgii, na Litwie, w Hiszpanii, w Niemczech, w Republice Czeskiej oraz w Norwegii.] z zapowiedzi
s. 96
Keywords: systemy podatkowe; rolnictwo; podatek dochodowy; podatki środowiskowe; zachęty podatkowe