Istota i rodzaje nieruchomości - Michta, Oliwia (The Essence and Types of Properties, 2024)
Nieruchomości stanowią integralną część powierzchni ziemi i pełnią ważną rolę w funkcjonowaniu społeczeństwa oraz codziennym życiu. Celem przeprowadzonych badań było zdefiniowanie pojęcia nieruchomości oraz klasyfikacja ich rodzajów. Na podstawie analizy literatury, obowiązujących przepisów prawnych oraz artykułów naukowych stwierdzono, że nieruchomości są nieodłącznym elementem otoczenia. Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje nieruchomości: gruntowe, budynkowe, lokalowe. Aby dany obszar mógł zostać uznany za nieruchomość, musi spełniać takie warunki, jak trwałość, stałość, niepodzielność i różnorodność elementów składowych. Istotną cechą nieruchomości jest także sposób ewidencji w księgach wieczystych. W opracowaniu omówiono kwestie dotyczące prowadzenia spisów niezbędnych do określenia stanu prawnego poszczególnych typów nieruchomości, a także kwestie związane z prawem do nieruchomości. Dokonanie wnikliwej analizy wykazało, że temat nieruchomości jest złożony i wieloaspektowy.
Cytuj za: Michta; O. (2024). Istota i rodzaje nieruchomości. W: A. Łakomiak (red.); Gospodarka nieruchomościami (s. 59-70). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: nieruchomości; rodzaje nieruchomości; stan prawny nieruchomości; properties; types of properties; legal standing of properties