Użytkowanie wieczyste w gospodarce rynkowej i problem określenia jego wartości - Smużniak-Rupieta, Amelia (Perpetual Usufruct in a Market Economy and the Problem of Determining Its Value, 2024)
Celem badawczym pracy było przeanalizowanie funkcjonowania prawa użytkowania wieczystego szczególnie pod kątem jego znaczenia w gospodarce rynkowej i określenia problemu jego wartości. Metody, którymi się posłużono, to analiza i krytyka tekstów popularno-naukowych z zakresu prawa, ekonomii, rynku nieruchomości oraz dokumentów, w tym ustaw, a także przegląd mediów społecznościowych. Najważniejsze wyniki dotyczyły określenia zalet i wad badanego prawa użytkowania wieczystego oraz poziomu jego dostosowania do zmieniającego się otoczenia prawnego i gospodarczego. Dokonano również oceny wartości użytkowania wieczystego jako prawa celowego, znajdującego zastosowanie w gospodarce wolnorynkowej.
Cytuj za: Smużniak-Rupieta, A. (2024). Użytkowanie wieczyste w gospodarce rynkowej i problem określenia jego wartości. W: A. Łakomiak (red.), Gospodarka nieruchomościami (s. 108-118). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: użytkowanie wieczyste; wartość; zakres prawa; perpetual usufruct; value; scope of law