On Some Tendencies in Alternative Investments - Jajuga, Krzysztof (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2007)
Artykuł dotyczy problematyki tzw. alternatywnych inwestycji finansowych, czyli inwestycji innych niż klasyczne inwestycje w akcje i instrumenty dłużne. Oprócz wskazania ogólnych tendencji, jeśli chodzi o inwestycje finansowe, artykuł przedstawia szczegółowo różne klasy alternatywnych inwestycji (najważniejsze to nieruchomości) oraz wskazuje na ich cechy charakterystyczne. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1176, s. 119-128