Ocena sytuacji finansowej samorządów województwa podkarpackiego na tle innych polskich regionów z wykorzystaniem metod taksonometrycznych - Zientarski, Kamil (Evaluation of the financial situation of local government in the Podkarpackie Voivodeship in comparison to other Polish regions by means of taxonometric methods, 2024)
Cel: Celem artykułu jest ukazanie w jak najprostszy i jednocześnie najbardziej treściwy sposób sytuacji finansowej samorządów województwa podkarpackiego na tle innych polskich regionów. Metodyka: Cel osiągnięto dzięki zastosowaniu sześciu metod taksonometrycznych w dwóch kategoriach obiektów. Obszerność wyników spowodowała konieczność wyboru optymalnej metody. Wyniki wytypowanej metody poddano szczegółowej analizie wskaźnikowej. Wyniki: Sytuacja finansowa JST regionu podkarpackiego mieści się w okolicy średniej przyporządkowanej polskim JST w przekroju regionalnym. Dostrzeżono także dwa bardzo ciekawe prawidła. Pierwsze, obrazując lepszy stan finansowy województwa podkarpackiego niż gmin wchodzących w jego skład, jednocześnie wykazuje aktywną politykę państwa, mającą na celu przeciwdziałanie wykluczeniu rozwojowemu Polski Wschodniej. Drugie, pokazując gorszą sytuację finansową miast na prawach powiatu względem gmin i powiatów na Podkarpaciu, zarazem obrazuje nadmiar wydatków bieżących tych miast oraz ich niski udział w dochodach z tytułu PIT i CIT. Implementacje i rekomendacje: Rekomenduje się implementowanie tych lub podobnych wyników obrazujących sytuację finansową samorządów do faz diagnostycznych procesów programowania. Oryginalność/wartość: Po raz pierwszy zastosowano metody taksonometryczne do oceny sytuacji finansowej samorządów różnych szczebli w przekroju regionalnym. Zaprezentowano także nowy sposób wyboru optymalnej metody taksonometrycznej, korzystając zarówno z literatury przedmiotu, jak i z autorskiej propozycji implementacji procedury wykluczania wartości odstających do analizy korelacji liniowej Pearsona i rang Spearmana.
Biblioteka Regionalisty = Regional Journal, 2024, Nr 24, s. 127-141
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; sytuacja finansowa; metody taksonometryczne; województwo podkarpackie; local government units; financial situation; taxonometric methods; Podkarpackie Voivodeship