Analiza bibliometryczna badań nad bankowością spółdzielczą - Król, Patryk (Bibliometric Analysis of Research on Cooperative Banking, 2025)
Cel: Celem artykułu było przeprowadzenie analizy bibliometrycznej publikacji dotyczących badań z zakresu bankowości spółdzielczej, mającej na celu zidentyfikowanie głównych obszarów tematycznych, kluczowych autorów, najważniejszych instytucji naukowych oraz kierunków rozwoju w tej dziedzinie. Artykuł analizuje rozwój badań nad bankowością spółdzielczą. Metodyka: W pracy wykorzystano dane z bazy Web of Science (WoS) w celu ich późniejszej analizy przy wykorzystaniu narzędzia bibliometrix, umożliwiającego systematyczną analizę struktury i dynamiki badań w zakresie bankowości spółdzielczej. W analizie uwzględniono publikacje z zakresu ekonomii, zarządzania oraz finansów, co pozwoliło na identyfikację najistotniejszych publikacji i autorów. Wyniki: Analiza wykazała, że zainteresowanie badawcze bankowością spółdzielczą rośnie od lat 90. XX wieku. Kluczowe tematy badawcze to efektywność, ryzyko, zrównoważony rozwój oraz dostępność usług finansowych dla grup wykluczonych. Głównymi instytucjami badawczymi w tej dziedzinie są m.in. Uniwersytet w Salerno i Uniwersytet w Walencji. Implikacje i rekomendacje: Wyniki analizy wskazują na potrzebę dalszych badań nad publikacjami dotyczącymi bankowości spółdzielczej, szczególnie w zakresie wspierania przez nią zrównoważonego rozwoju i w kontekście inkluzji finansowej. Wnioski mogą stanowić podstawę do formułowania strategii zarówno dla badaczy, jak i praktyków, którzy dążą do wzmocnienia pozycji banków spółdzielczych w zmieniającym się środowisku finansowym. Oryginalność/wartość: W artykule ukazano wyniki analizy bibliometrycznej publikacji z zakresu bankowości spółdzielczej, identyfikując kluczowe trendy i główne instytucje badawcze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 1, s. 71-83
Keywords: bankowość spółdzielcza; bibliometria; analiza publikacji; rozwój badań; inkluzja finansowa; cooperative banking; bibliometrics; publication analysis; research development; financial inclusion