Wirtualność i zaufanie: wpływ poziomu wirtualności zespołu na zaufanie lidera do jego członków - Wojnar, Jakub (Virtuality and Trust: The Impact of Team Virtuality Level on Trust Relations Between Leaders and Team Members, 2025)
Cel: Celem badania jest identyfikacja i analiza zależności pomiędzy poziomem wirtualności zespołu a poziomem zaufania, którym lider obdarza jego członków. Metodyka: Badanie zostało zrealizowane za pomocą metody CAWI, a grupa badawcza obejmowała liderów międzynarodowych korporacji mających swoje indywidualne profile na portalu LinkedIn. Respondenci zostali poproszeni o wypełnienie elektronicznego formularza zawierającego kwestionariusze ankiet. Wszystkie pytania były w języku angielskim. Wyniki: Wyniki badania wykazały, iż niektóre aspekty współpracy wirtualnej, takie jak praca w różnych strefach czasowych, wykazują pozytywne związki z pewnymi czynnikami zaufania, inne zaś, jak brak interakcji twarzą w twarz czy różne metody monitorowania pracy, stanowią wyzwania dla budowania zaufania. Oryginalność/wartość: Artykuł wnosi wkład do badań nad zaufaniem w zespołach wirtualnych, przedstawiając analizę zaufania z perspektywy lidera i jego zaufania do zespołu oraz zależności między różnymi wymiarami wirtualności i wymiarami zaufania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 1, s. 84-94
Keywords: przywództwo; globalne zespoły wirtualne; zaufanie; leadership; global virtual teams; trust