Specyfika i kierunki rozwoju obszarów wiejskich w Polsce - Sekuła, Alicja; Wojciechowska-Solis, Julia (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Celem opracowania jest ukazanie specyfiki i możliwych kierunków rozwoju obszarów wiejskich. Problematyka podjęta w monografii jest próbą odpowiedzi na pytanie o to, czym są obszary wiejskie, kto jest odpowiedzialny za właściwe prowadzenie polityki sprzyjającej ich rozwojowi, jakie są możliwości rozwoju społeczno-gospodarczego i jakie podmioty sprzyjają poprawie sytuacji materialnej mieszkańców. Biorąc pod uwagę wielość wątków poruszonych w monografii, wypełnia ona lukę badawczą, przedstawiając zbiór uaktualnionych informacji, których brakuje w innych opracowaniach o podobnej tematyce. Monografia jest przeznaczona dla szerokiego grona odbiorców. Polecana jest zwłaszcza osobom zajmującym się problematyką rozwoju terenów wiejskich, w tym rolniczych – naukowcom, włodarzom, urzędnikom. Może być ponadto wykorzystana przez studentów kierunków ekonomia, administracja, rolnictwo, agrobiznes czy gospodarka przestrzenna.] z zapowiedzi
s. 164
Keywords: samorząd terytorialny; gmina wiejska; polityka rolna; rozwój obszarów wiejskich; agroturystyka