Technology of intelligent agents used in financial data analysis - Korczak, Jerzy J.; Lipiński, Piotr (Zastosowanie technologii inteligentnych agentów w analizie danych finansowych, 2006)
W niniejszym opracowaniu została zaprezentowana koncepcja systemu analizy rynku papierów wartościowych oparta na technologii inteligentnych agentów. Opracowane podejście czyni możliwym połączenie rożnych metod analizy danych finansowych w jeden efektywny system wspomagania decyzji giełdowych. Po krótkim przeglądzie technologii inteligentnych agentów z perspektywy cech agenta, który posiada wiedzę, umiejętność wnioskowania i zdolność uczenia się, uszczegółowiono strukturę funkcjonalną zaproponowanego systemu.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1134, s. 350-359