Modyfikacja właściwości czosnku i roztworu oraz wpływ na proces odwadniania osmotycznego i suszenia - Zimmer Aleksandra (Modification of garlic and solution properties and their influence on the osmotic dehydration and drying, 2024)
Głównym celem niniejszej pracy doktorskiej powstałej na podstawie cyklu trzech oryginalnych, powiązanych tematycznie publikacji naukowych było określenie wpływu pH roztworu osmoaktywnego uzyskanego na bazie zagęszczonego soku pomidorowego i ekstraktu z bazylii oraz zmian struktury tkanki surowca podczas obróbek wstępnych czosnku pospolitego (Allium sativum L.) na proces odwadniania osmotycznego i suszenia, a także na właściwości surowców i produktów tych procesów.
Keywords: odwadnianie osmotyczne; suszenie; czosnek; obróbka wstępna