Problem przemocy rówieśniczej w polskich szkołach - system przeciwdziałania zjawisku - Kobes, Paweł (The problem of peer violence in Polish schools - a system for counteracting the phenomenon, 2024)
Przemoc rówieśnicza w szkole nie jest zjawiskiem marginalnym, choć nikt nie mierzy skali tego zjawiska. Jednakże do przeciwdziałania jemu wymagane jest współdziałanie szkoły, rodziców oraz wyspecjalizowanych instytucji, jak np. poradnie pedagogiczno-psychologiczne. W obowiązującym stanie prawnym szkoła nie ma mocnej pozycji do tego, aby móc oddziaływać na dzieci i ich rodziców. Natomiast można odnieść wrażenie, że rodzicie stoją ponad całym systemem opieki nad dziećmi, a ich udział w rozwiązywaniu problemu zależy w zasadzie od ich dobrej woli. Do tego nauczyciele, choć znają problem przemocy, to nie potrafią sobie z nim skutecznie radzić.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 52(3)/2024, s. 29-40
Keywords: szkoła; przemoc; rodzice; demoralizacja