Możliwości oddziaływania na środowisko rodzinne nieletniego na podstawie ustawy z 9 czerwca 2022 r. o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich - Kobes, Paweł (The possibilities of influencing the family environment of a minor under the Act of June 9, 2022 on the support and resocialisation of minors, 2024)
Powszechnie znanym jest fakt, że środowisko rodzinne odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu prawidłowych postaw społecznych dzieci. Tym samym środowisko rodzinne stanowi najczęstsze źródło demoralizacji nieletnich. Jednakże przez czterdzieści lat obowiązywania ustawy z 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich nie wykorzystano potencjału, który stwarzała ta ustawa do oddziaływania na środowisko rodzinne nieletnich. Z kolei ustawa z 9 czerwca 2022 r. o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich niewiele zmienia w zakresie prawnych możliwości równoczesnego oddziaływaniana nieletnich i ich środowisko rodzinne. Jednakże należy dostrzec i wykorzystać możliwości, które stwarza w tym zakresie.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 52(3)/2024, s. 41-51
Keywords: nieletni; resocjalizacja; rodzina; środowisko rodzinne