Badanie przydatności użytkowej ochrony układu oddechowego przez półmaski filtrujące jednokrotnego użycia - Hibner, Marcin (Testing the usability of respiratory protection by single-use filtering half-masks, 2024)
Artykuł porusza temat przydatności użytkowej półmasek filtrujących jednokrotnego użycia w ocenie pracowników górnictwa. W badaniu ankietowym pracowników oddziału górniczego podjęto próbę oceny użytkowania masek FFP2 i FFP3 w codziennej pracy. Celem badania było uzyskanie odpowiedzi na pytanie, jak elementy konstrukcji różnego typu masek wpływają na komfort pracy oraz ogólny odbiór przez użytkownika.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 52(3)/2024, s. 53-60
Keywords: półmaski filtrujące; pylica płuc; górnictwo