Teoria zmiany instytucjonalnej - Sukiennik, Jakub; Czetwertyński, Sławomir; Brol, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Podjęty w książce problem badawczy dotyczący teorii zmiany instytucjonalnej jawi się w ujęciu teoriopoznawczym jako pytanie o spójność perspektywy ontologicznej poszczególnych teorii. Ucieczka spod ścisłych ustalonych wymogów ortodoksji ku nurtom heterodoksyjnym prowadzić będzie do ryzyka niezrozumienia się poszczególnych badaczy. Warstwa teoriopoznawcza niniejszej pracy koncentruje się zatem na nadrzędnym pytaniu badawczym: czy poszczególne teorie zmiany instytucjonalnej charakteryzują się dywersyfikacją ontologiczną? Odpowiedź na nie stanowi de facto tezę niniejszej książki głoszącą, że teorie zmiany instytucjonalnej są ontologicznie zróżnicowane w dwóch wymiarach: osi oddziaływań i rodzaju substancji.] z zapowiedzi
s. 92
Cytuj jako: Sukiennik; J.; Czetwertyński; S. i Brol; M. (2025). Teoria zmiany instytucjonalnej. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zmiana instytucjonalna; teoria regulacji; Brexit; Arabska Wojna