Population Development in the Czech Republic and in Poland - Kačirek, Petr (Population Development in the Czech Republic and in Poland, 2006)
Autor analizuje aspekty rozwoju populacji w Polsce i Czechach po 1989 r. w kontekście europejskim i globalnym. Porównuje dwa kraje i wskazuje na główne trendy podobieństw demograficznych. Zjawisko demograficznego starzenia się jest typową cechą dalszego rozwoju populacji nie tylko w Polsce i Republice Czeskiej, lecz także w innych demograficznie rozwiniętych krajach.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1124, s. 233-240