Inside to the Problematic of Environmental Accounting as a Part of Business Accounting - Vomáčková, Helena (Inside to the Problematic of Environmental Accounting as a Part of Business Accounting, 2006)
Celem tego opracowania jest oddanie istoty rachunkowości środowiskowej jako systemu informacji biznesowej ukierunkowanego na problematykę kar i opłat za skażenia, likwidację odpadów, utylizację ekologicznych materiałów, wzrastających kosztów monitoringu ekologicznego w perspektywie kosztów środowiskowych włączonych do kosztów operacyjnych przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1124, s. 357-374