Projektowanie z myślą o rozbiórce (DfD) w kontekście urbanistycznym: rekomendacje dla miast - Broma, Tomasz (Design for Deconstruction (DfD) in Urban Context: Recommen-dations for Cities, 2025)
Cel: Celem artykułu jest zbadanie możliwości przeniesienia zasad projektowania budynków z myślą o rozbiórce (design for deconstruction, DfD) do skali urbanistycznej oraz opracowanie praktycznych rekomendacji w tym zakresie dla władz lokalnych. Metodyka: W badaniach zastosowano przegląd literatury, desk research, metodę porównawczą, metodę analogii oraz syntezę. Wyniki: Wynikiem przeprowadzonych badań jest zestaw rekomendacji wspierających projektowanie z myślą o rozbiórce w skali miasta, obejmujących obszar planowania przestrzennego, standaryzacji technologii i materiałów, zarządzanie danymi, popularyzacji zasad DfD oraz budowania strategii. Implikacje i rekomendacje: Implikacje przeprowadzonych analiz wskazują na konieczność systemowego włączenia zasad DfD do polityki miejskiej oraz praktyki urbanistycznej. Rekomenduje się rozwijanie narzędzi regulacyjnych, edukacyjnych i cyfrowych, które ułatwią wdrażanie DfD w skali miasta oraz zwiększą świadomość i zaangażowanie wszystkich interesariuszy. Oryginalność/wartość: Zasady DfD, rozwijane do tej pory głównie w kontekście projektowania architektonicznego pojedynczych budynków, poddano analizie w celu ich przekształcenia na poziom urbanistyczny, co ma istotny wpływ na zoptymalizowanie i skoordynowanie rozbitych i niezależnych od siebie procesów projektowych. To z kolei może przełożyć się na zamknięcie obiegu materiałów budowlanych na danym obszarze, prowadząc ku urbanistyce cyrkularnej.
Biblioteka Regionalisty = Regional Journal, 2025, Nr 25, s. 34-47
Keywords: projektowanie z myślą o rozbiórce; architektura cyrkularna; urbanistyka cyrkularna; planowanie przestrzenne; designing for deconstruction; circular architecture; circular urbanism; spatial planning