Equity Versus Profitability and Liquidity of Agricultural Enterprises - Wasilewski, Mirosław (Kapitał własny a rentowność i płynność finansowa przedsiębiorstw rolniczych, 2006)
W opracowaniu przedstawiono analizę zależności między udziałem kapitału własnego w finansowaniu majątku przedsiębiorstw rolniczych a ich rentownością i płynnością finansową. Przedsiębiorstwa o najwyższym udziale kapitału własnego charakteryzowały się na ogół najwyższą zyskownością ziemi i majątku, podczas gdy te z kapitałem ujemnym ponosiły głównie straty. W niektórych latach jednak najwyższy udział kapitału własnego w finansowaniu działalności nie zawsze pozwalał na najwyższą efektywność wykorzystania ziemi i kapitału, co jest związane z niewykorzystywaniem efektu dźwigni finansowej. Rentowność badanych przedsiębiorstw była niska, chociaż korzystnie należy ocenić jej tendencję wzrostową. Przedsiębiorstwa o dodatnim kapitale własnym charakteryzowała płynność finansowa, co nie dotyczyło przedsiębiorstw o kapitale ujemnym.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1118, t. 2, s. 461-469