B2B Exchanges - Opportunity for Purchasing Process? - Kot, Sebastian (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2007)
Artykuł prezentuje założenia transakcji B2B wraz z przeglądem ich form i pełnionych przez nie funkcji. Szybki wzrost przychodów z handlu za pośrednictwem internetowych platform obsługujących przedsiębiorstwa jest następnym obszarem poruszanym w artykule. Autor porównuje również skalę zastosowania platform internetowych z realizacją zaopatrzenia przedsiębiorstw w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej. Próbuje również wyjaśnić przyczyny mniejszego zainteresowania zaopatrzeniem za pośrednictwem platform internetowych w Polsce w porównaniu z innymi krajami UE, wskazuje także na problemy ich zastosowania. W zakończeniu zaprezentowano również jeden z ciekawszych scenariuszy rozwoju platform B2B. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonometria (19); 2007; nr 1180, s. 106-114