Planning the Supplies of Production Material Purchased in Constant Size of Delivery Package - Kotula, Maciej; Romanowski, Krzysztof (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2007)
Niniejsze opracowanie zostało w całości poświęcone zagadnieniu planowania dostaw materiałowych pod kątem potrzeb produkcyjnych przedsiębiorstwa. Praca ta jest próbą poszukiwania podejścia metodologicznego wspomagającego proces decyzyjny. Z założenia proponowany sposób postępowania ma być na tyle prosty, aby bez konieczności ponoszenia znacznych nakładów był łatwy do zastosowania w praktyce. Fundamentalnym celem planowania dostaw materiałowych jest zapewnienie ciągłości produkcji. Innymi słowy planowanie to polega na zaspokojeniu wymagań produkcji odnośnie do rodzaju materiałów, wielkości i terminów ich dostaw. Podejmowanie tego typu decyzji musi mieć również swoje ekonomiczne uzasadnienie. Na wstępie należy zaznaczyć, iż postępowanie to dotyczy wyboru najlepszego (według przyjęte-go kryterium) planu dostaw pojedynczego materiału. Proponowany sposób podejmowania decyzji składa się z dwóch kolejno następujących po sobie etapów. Zadaniem pierwszego etapu jest wygnerowanie wszystkich dopuszczalnych wariantów planu dostaw materiału. W kolejnym kroku, na podstawie subiektywnie przyjętego kryterium, dokonuje się wyboru najlepszego rozwiązania. Najczęściej występującym kryterium decyzyjnym jest kryterium kosztowe. Innymi słowy przedsiębiorstwo stara się tak ustalić wielkość i terminy dostaw materiału, aby zabezpieczając w 100% potrzeby produkcji, ponosić jak najniższe koszty związane z przepływem tego materiału. Wydaje się, że zaprezentowana metoda obliczeniowa może w wielu przypadkach znacznie wspomóc proces podejmowania decyzji odnośnie do ustalania wielkości i terminów dostaw poszczególnych materiałów produkcyjnych. Postępowanie to może okazać się bardzo pomocne, zwłaszcza przy porównywaniu ofert kilku dostawców tego samego materiału. (abstrakt oryginalny)Dostępne w Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonometria (19); 2007; nr 1180, s. 115-125