On chosen aspects of turning information into knowledge - Unold, Jacek (O wybranych aspektach transformacji informacji w wiedzę, 2006)
Dane stają się informacją, kiedy ich użytkownik pozyskuje dodatkowo ich znaczenie. Dzieje się tak m.in. ze względu na występowanie pewnych regularności w otaczającym nas świecie. Fizyka informacji nosi nazwę teorii sytuacyjnej. W tym podejściu informacja zawsze przyjmuje postać stwierdzenia, że pewien obiekt jest określonego rodzaju. Owe regularności i powtarzalność, pozwalające na ściśle określone konfiguracje obiektów, są określane mianem "constraints" (nazwa nieprzetłumaczalna najeż, polski). Constraints są to pewne ukryte wątki, pozwalające łączyć informację z jej reprezentacją. Trzy zasadnicze składniki pozwalające na pozyskanie informacji to określone: sytuacje, typy i wątki (constraints). Kiedy dana osoba przyswaja określoną informację w sposób indywidualny, następuje transformacja tej informacji w wiedzę. Według teorii sytuacyjnej, posiadanie pewnych umiejętności może być przyrównane do stopnia pozyskania informacji. Poziom nowicjusza to poziom pozyskania danych, poziom zaawansowanego nowicjusza i pracownika wykwalifikowanego to poziom informacji. Poziom wiedzy to poziom ekspercki. Prawdziwie ekspercki poziom można osiągnąć jedynie poprzez praktykę i doświadczenie.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1121, s. 160-167