Kultura fizyczna w stylu życia uczniów katowickich liceów ogólnokształcących - Gniezińska, Anna; Bar, Karol; Kostorz, Karolina (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2018)
Cel badań. Kultura ﬁzyczna jest pojęciem płynnym i wieloznacznym, a styl życia to jeden z waż-niejszych czynników warunkujących zdrowie każdego człowieka. Celem badań było poznanie miej-sca kultury ﬁzycznej w stylu życia uczniów katowickich szkół licealnych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w 2017 r. wśród 200 uczniów liceów katowickich. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z autorskim kwestionariuszem. Wyniki. Kultura ﬁzyczna stanowiła dla badanych uczniów szkół licealnych istotną wartość. Wnioski. W kwestii zwiększenia świado-mości zdrowotnej uczniów należy jeszcze wiele zrobić, gdyż poziom ich wiedzy w zakresie zdrowia ﬁzycznego nie jest właściwy. Zwiększony wymiar godzin zajęć wychowania ﬁzycznego nie przy-niósł oczekiwanych efektów w postaci bardzo dobrego przygotowania młodzieży do uczestnictwa w kulturze ﬁzycznej.
Keywords: młodzież; edukacja; styl życia; kultura ﬁzyczna