Regional Development and Its Influence on the Economy of a State - Kraft, Jiři (Rozwój regionalny i jego wpływ na gospodarkę państwa, 2007)
Rozwój regionalny staje się coraz bardziej zauważalnym zjawiskiem wpływającym na gospodarkę kraju, a tym samym Unii Europejskiej. W związku z tym należy poświęcić gospodarce regionalnej więcej uwagi. Dowodem na szerszy, znaczny wpływ tego zjawiska jest wyeliminowanie deficytu w bilansie handlowym Czech oraz przyspieszony wzrost PKB w związku z powstaniem nowej firmy, a mianowicie fabryki samochodów TPCA w regionie Kolina. Eksport wartej 40 miliardów produkcji za granicę wraz z zatrudnieniem 3000 pracowników wpłynie, bez wątpienia, na inne makroekonomiczne wartości gospodarki Czech.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1161, s. 141-145