Koncepcja wykorzystania robotów w opiece nad pacjentami szpitali dziecięcych - Rzepecka, Alicja; Paluszek, Karolina; Bieszczad, Patryk (The Concept of Using Robots in the Care of Pediatric Hospitals Patients, 2025)
Przedmiot pracy stanowi omówienie koncepcji opieki z wykorzystaniem robota nad dziećmi przebywającymi na oddziałach onkologicznych. Zastosowaną metodą badawczą jest analiza literatury na temat psychologii dziecięcej i opieki nad dziećmi przebywającymi na takich oddziałach. Rezultaty badań stanowią opracowanie sposobu wykorzystania robota w opiece nad pacjentami szpitali dziecięcych, a także zwrócenie uwagi na możliwości takiego rozwiązania w zakresie poprawy opieki medycznej i komfortu pacjentów, szczególnie dzieci. Wprowadzenie robotyki i technologii IoT do środowiska medycznego może poprawić zarówno pracę personelu medycznego, jak i samopoczucie pacjentów, oferując im rozrywkę, edukację, terapię i kontakt z rodziną. Wnioski z badań są następujące: wdrożenie robotów medycznych, takich jak PaddingtonBot, w połączeniu z technologią IoT, może znacząco poprawić jakość opieki medycznej oraz komfort pacjentów, szczególnie dzieci. Internet rzeczy ma duży potencjał w medycynie i może być wykorzystany do zdalnego monitorowania i zarządzania robotem oraz innych aspektów pracy w środowisku medycznym. Robot może pełnić różnorodne role: pomagać w transporcie pacjentów, dostarczać leki czy stanowić element rozrywki. Terapia śmiechem, snucie bajek na dobranoc, organizacja gier i zabaw zabawy, będące w zamyśle funkcjonalnościami oferowanymi przez robota, mogą poprawić samopoczucie i komfort pacjentów, podobnie jak wykorzystanie robota jako platformy do kontaktu z rodziną. Robot
Młodzi logistycy w nauce. Studenckie Zeszyty Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa nr 7/2025, s. 29-39
Keywords: robot; PaddingtonBot; szpitale dziecięce; terapia; innowacyjność