Zrównoważony rozwój transportu morskiego na rzecz ochrony środowiska - Boratyńska, Patrycja (Sustainable Development of Maritime Transport for Environmental Protection, 2025)
Zrównoważony rozwój transportu morskiego na rzecz ochrony środowiska stanowi kluczowy element globalnych działań dla zapewnienia wzrostu efektywności gospodarczej i logistycznej. Przemysł morski stoi przed wieloma wyzwaniami środowiskowymi, takimi jak emisja gazów cieplarnianych do atmosfery, zanieczyszczenia wód oraz degradacja ekosystemów. Artykuł opisuje zanieczyszczenia, strategie i technologie mające na celu promowanie zrównoważonego rozwoju w żegludze, takie jak zastosowanie alternatywnych paliw (np. LNG, wodór, biopaliwa) oraz korzystanie z odnawialnych źródeł energii w postaci energii wiatrowej. Opisuje również aspekty międzynarodowych regulacji prawnych. Podkreśla także znaczenie innowacji, takich jak autonomiczne statki, narzędzia optymalizacji cyfrowej i mechanizmy oczyszczania spalin. Wnioski wskazują, że osiągnięcie zrównoważonego transportu morskiego wymaga współpracy wszystkich interesariuszy oraz właścicieli statków
Młodzi logistycy w nauce. Studenckie Zeszyty Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa nr 7/2025, s. 61-70
Keywords: transport morski; środowisko; współczesne technologie