Zrównoważona logistyka: od koncepcji do wdrożenia, czyli jak symulacje umożliwiają przewidzenie skutków dla planety - Ługiewicz, Szymon; Wierzbicki, Paweł (Sustainable Logistics: From Concept to Implementation - How Simulations Enable Predicting the Impact on the Planet, 2025)
Artykuł przedstawia rodzaje i zastosowania symulacji w logistyce, skupiając się na możliwościach, jakie one dają we wspieraniu transformacji w kierunku bardziej zrównoważonych i efektywnych praktyk. Autorzy dokonują przeglądu najważniejszych technik symulacyjnych, w tym modelowania procesów logistycznych, analizy scenariuszy oraz optymalizacji zasobów, przy jednoczesnym omówieniu ich zastosowania w kluczowych obszarach logistyki, takich jak magazynowanie, transport i zarządzanie łańcuchem dostaw. Przedstawione przykłady ilustrują, jak narzędzia symulacyjne mogą być wykorzystywane do modelowania rzeczywistych operacji logistycznych w celu identyfikacji możliwości wprowadzenia potencjalnych usprawnień oraz redukcji kosztów i szkodliwych emisji. W artykule opisano konkretne oprogramowania przeznaczone do symulacji procesów logistycznych, planowania tras transportowych czy zarządzania flotą pojazdów. Autorzy omawiają również przypadki zastosowania tych narzędzi zarówno w prostych symulacjach operacyjnych, jak i bardziej złożonych analizach strategicznych, które pomagają przewidywać skutki wprowadzenia nowych rozwiązań technologicznych lub zmian w procesach logistycznych.
Młodzi logistycy w nauce. Studenckie Zeszyty Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa nr 7/2025, s. 81-91
Keywords: transport; symulacja komputerowa; zrównoważony rozwój