Graphical Methods for Study of Dependence - Heilpern, Stanisław (Graficzne metody badania zależności, 2007)
Artykuł jest poświęcony badaniu zależności za pomocą metod graficznych. Jest podzielony na dwie części: w pierwszej jest przedstawiona graficzna ilustracja pewnych rodzajów zależności, które są modelowane za pomocą funkcji copula. W przykładach badana jest głównie zależność w ogonach rozkładów. Wykresy chi i Kendalla są przedstawione w drugiej części artykułu. Są one narzędziami graficznymi opartymi na rangach, które potrafią wykrywać istnienie zależności w próbie losowej z pewnego dwuwymiarowego rozkładu ciągłego.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 57-73