Situation of Labour Market in Wrocław Agglomeration - Kozyra, Cyprian; Marciniuk, Agnieszka (Sytuacja na rynku pracy w aglomeracji wrocławskiej, 2007)
W artykule przedstawiono badanie przeprowadzone w aglomeracji wrocławskiej dotyczące lat 2000-2004. Analizowane jest bezrobocie w dziewięciu dolnośląskich powiatach: milickim, oleśnickim, oławskim, strzelińskim, średzkim, trzebnickim, wołowskim, wrocławskim i w mieście Wrocławiu. Sytuacja w tych powiatach jest porównywana z sytuacją w całej aglomeracji wrocławskiej, na Dolnym Śląsku i w Polsce. Dane pochodzą z wojewódzkich i powiatowych urzędów pracy. Zastosowano różne narzędzia statystyczne w celu analizy sytuacji na rynku pracy, np. wykres trójkątny i mierniki syntetyczne. Zbadano dynamikę oraz obliczono odsetki i rozkłady empiryczne niektórych cech w powiatach i aglomeracji wrocławskiej. Z analizy wynika, że najlepsza sytuacja jest w powiecie milickim i w mieście Wrocławiu, a najgorsza w powiecie oławskim.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 86-101