Visualization of Multivariate Data - Vlach, Petr; Plašil, Miroslav (Wizualizacja danych wielowymiarowych, 2007)
Dane ekonomiczne są często wielowymiarowe. Jest to konsekwencją tendencji do opisywania badanych obiektów tak precyzyjnie, jak to możliwe. Wiele metod statystycznych jest stosowanych do jedno- lub dwuwymiarowych danych, dlatego też starano się przedstawić pewne aspekty eksploracji i wizualizacji danych wysoce wielowymiarowych. Konsekwentnie położono nacisk na pewnych interesujących związkach z tradycyjnymi metodami analizy wielowymiarowej, które ze swej natury nie służą do wizualizacji.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 197-209